Deze weken heb ik een gast in huis.
Naast mijn werk verhuur ik soms mijn logeerkamer. Women only, dat dan weer wel, want na een aantal verzoeken te hebben ontvangen van mannen die dachten dat mijn gezelschap bij de prijs zat inbegrepen besloot ik dit soort gedoe te vermijden. En ja, ook vrouwen kunnen bijzondere wensen hebben, maar so far gaat dat wel gewoon goed.

Mijn gast is een Française, sinds een aantal jaar woonachtig in Barcelona. We spreken een mengelmoes van Engels, Frans en Spaans met af en toe alsnog grappige verhaspelingen. Zoals vanmorgen, toen zij even naar de supermarkt was gegaan en zich bij terugkomst op een uienbrood stortte terwijl ze uitriep dat ze ‘Soooooo angry!’ was. Gelukkig heb ik jarenlang intensief contact gehad met mijn Franse vrienden en dus weet ik dat ze  van ‘room’ ‘reum’  en van ‘phone’ ‘föhn’ maken en dat ze steevast de ‘h’ vergeten en dus bijvoorbeeld ‘iep op’ zeggen in plaats van ‘hip hop’.

Uiteraard vroeg ze wat ik voor werk doe en tja, ga dat maar eens uitleggen in dit Babelonisch. Iets met government, society, municipal, social care, wellfare, law (& order).
Nb. Als iemand een goede vertaling heeft in het Engels, Frans en Spaans lees ik die graag!
En wat ik dan precies ‘ben’… therapist, advicer, speaker, writer, coach en dus weet ook zij nu wat een #multipotentialista** is en hoe ik dat ‘al die dingen naast elkaar doen’ volhoud***

Na een paar dagen meegedraaid te hebben in mijn huishouden en hap snap dingen te hebben opgepikt uit alles wat er hier besproken en gedaan wordt en een Google translate van de achterflap van mijn boek**** te hebben gelezen en haar goed ontwikkelde verstand heeft ze inmiddels een beeld, vertelde ze me gister. En ook dat het never a dull day is in dat werk van mij. Maar ja, dullness is natuurlijk ook de dood in de pot voor zo iemand als ik, dus ik zorg wel dat het allemaal in beweging blijft.

Zij werkt als accountant. Heeft economie gestudeerd.
We moesten er wat om lachen toen we constateerden dat universeel werk ook zo zijn voordelen heeft.
Zij is op zoek naar een huis hier in het Hollandse nu ze een baan heeft bij mij om de hoek.
Ik zie mezelf nog niet in Barcelona aan het werk als de Wmo adviseur… 🤔

Dat bracht ons op het inzicht dat we in Nederland heel veel verfraaid goed geregeld hebben. In haar onderzoek naar wat er allemaal voor nodig is om je hier te vestigen ontdekte zij regeling na regeling. Ze viel van de ene verbazing in de andere. Eén van die regelingen is de Wmo, legde ik haar uit.

En ik bedacht me dat we ons dat vooral moeten blijven realiseren met zijn allen. Vooral als we zien wat er allemaal niet kan, niet deugt, niet goed gaat, niet lukt, niet wil, niet mag en niet betaald wordt.

Vandaag is mijn gast naar Amsterdam. Gister hebben we een ticket geregeld voor het ‘Ven Kog’ museum en heb ik haar de route gewezen naar de lekkerste brownie in het Rijksmuseum. Vanochtend duurde het even voordat ze klaar was voor vertrek en ze zei tegen me dat dat kwam omdat ze niet wist hoe ze zich moest kleden. Het is hartstikke warm en toch had ze op de weatherforcast gezien dat het gaat regenen.
Tja……………. dát hebben we dan weer niet zo goed geregeld in Holland. 😉

Sandra
Wmo adviseur

©2019 de Wmo adviseur

Meer verhalen van over de drempel, achter de schermen en aan de keukentafel lezen?
Over werken met de wet in je ene en je hart in de andere hand?
Bestel hier jouw exemplaar van het boek ‘O, dus dát is Wmo!’.
Het boek over maatschappelijke ondersteuning anno nu.