Ze kwamen met zijn tweeën naar het spreekuur. Ze hielden elkaar overeind. Letterlijk.
Zij had geen tanden meer in haar mond. Eén steunkous hing op haar enkel. Het elastiek zo opgerekt dat het geen functie meer had. Een wandelstok zonder dop. Een tas, die ooit een rits had gehad én een laagje kleur, hing aan haar arm.
Haar haar was ongewassen en al geruime tijd niet meer geknipt.
Hij had een kunstgebit. Bovenin. Zijn jas droeg hij binnenstebuiten. Toen hij ging zitten zag ik waarom. Er zaten brandgaten op de zakken.
Bij hem was niet alleen zijn haar ongewassen. Hij zat tegenover mij met vlekken op zijn kraag en op zijn broek. Van één schoen miste de veter. Ik zag dat hij geen sokken aan had.

Toen ze weg waren zette ik een bovenlicht open.
Uitwasemen.
De geur, de zwaarte.
Armoe stinkt.
Echt.

Later die week was ik op huisbezoek.
De man kon niet meer veilig wonen. Hij wist precies hoe het probleem kon worden opgelost. Hij had er over nagedacht. Hij had er verstand van. Ik zei dat ik hou van dit soort samenwerkingen. Toen het gesprek kwam over de eigen bijdrage barstte hij in tranen uit. “Weet je dat we maar 1x per week douchen nu we het water apart moeten betalen en de energie zo duur is geworden?” Hij had er echt het geld niet voor.

Toen ik wegreed zette ik mijn dakje open.
Uitwasemen.
De wanhoop. Het verdriet.
Armoe stinkt.
Echt.

Omdat drie keer scheepsrecht is zat ik diezelfde week bij mensen thuis voor een aanvraag hulp bij het huishouden. We spraken over de frequentie van het bed verschonen en de daarbij behorende was. Het bed verschonen deden ze 1 x in de maand. Eén nacht sliepen ze dan op het kale matras en onder het kale dekbed. Ze hadden maar één setje lakens. En als ze geen geld hadden voor wasmiddel hingen ze het beddengoed een dagje aan de lijn. Tot de volgende maand.

Ik zette alle ramen en deuren open.
Uitwasemen
De geur ging niet meer weg.
Het besef. De onmacht.
Armoede stinkt en morgen is het Prinsjesdag en ik ben bang dat Nederland nog veel meer gaan stinken komende tijd.

👊
Sandra
Wmo adviseur

©2019 de Wmo adviseur

Meer verhalen van over de drempel, achter de schermen en aan de keukentafel lezen?
Over werken met de wet in je ene en je hart in de andere hand?
Bestel hier jouw exemplaar van het boek ‘O, dus dát is Wmo!’.
Het boek over maatschappelijke ondersteuning anno nu.