1 December is Wereld Aids Dag.
Niet echt een onderwerp dat 1,2 3 binnen het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning valt, maar uiteraard kunnen mensen met Aids wel vragen om ondersteuning vanuit die wet. Want als je Aids hebt ben je ziek. Goed ziek. En als je geen Aids hebt, omdat het virus onder controle is kun je best ziek zijn van de bijwerkingen of uitgeput van de strijd.

Afgelopen week had ik nog een gesprek met een jonge vrouw, die ondersteuning nodig had. Ze was al jaren aan het knokken. Gebruikte een hele cocktail aan medicatie. Het virus is niet uitgebroken, maar de bijwerkingen van de medicatie logen er niet om. Ze had nog nooit om hulp gevraagd. Ze is al ruim 14 jaar onderweg in dit traject. Ze trekt het niet meer. De kinderen zijn in de puberteit. Ze zijn lief en gezond, zei ze. Zelf is ze op. Er worden hulptroepen ingevlogen. Om de kinderen te helpen met huiswerk. Een maatje om af en toe met haar naar buiten te gaan. Een vervoersvoorziening, zodat ze zelfstandig haar bestemmingen kan bereiken.

En zo valt Wereld Aids Dag opeens tóch binnen die Wmo.

En zo sta ik ook deze 1 december weer extra stil bij wat er op dit onderwerp gebeurt en deel ik graag een paar van mijn favoriete strijders tegen dit kwaad met je.

The Hunger Project bijvoorbeeld heeft HIV/AIDS en de aanpak hiervan als thema opgenomen in hun programma. Check het hier. Omdat mensen die ziek zijn niet kunnen werken en zo hun eigen honger niet kunnen bestrijden. Omdat het stigma dat op HIV besmetting rust de wereld alleen maar zieker maakt. Omdat mensen beter moeten leren weten. Omdat vrouwen baas moeten kunnen zijn over hun lijf en seksuele leven. Omdat seksueel geweld moet stoppen. Check hier de campagne tegen gender-geweld.

Of wat te denken van de HIVstigmafighter Eliane Becks Nininahazwe? Je leest over haar op Wikipedia  en kunt doorklikken naar haar haar website voor alle informatie over haar werk. Of kijk ‘de Nachtzoen‘ terug, waarin zij vertelt hoe ze ontdekte dat ze HIV besmet was, maar geen Aids heeft en hoe mensen dit onderscheid maar moeilijk kunnen maken. En yep, uiteraard is ze op alle sociale media te volgen. Ze vecht tegen het stigma, zodat mensen met HIV een adequate behandeling kunnen krijgen en een normaal leven kunnen leiden.

Op de site van Soa aids Nederland vind je trouwens nog even de risico’s op een rijtje. Handig, omdat sommige dingen dichterbij zijn dan je denkt en het geruststellend is om te weten dat je echt geen Aids krijgt als je iemand de hand schudt die besmet is met het HIV virus. Over stigma’s gesproken… 😉

🌻
Sandra
Wmo adviseur

©2019 de Wmo adviseur

Nieuwsgierig naar de verhalen van over de drempel, achter de schermen en aan de keukentafel?
Over werken met de wet in je ene en je hart in de andere hand?
Bestel hier jouw exemplaar van het boek ‘O, dus dát is Wmo!’.
Hét boek over de bedoeling van maatschappelijke ondersteuning.