Als we het gesprek hebben beëindigd en ik mijn aantekeningen in ons computersysteem zit te tikken merk ik dat mijn adem hoog zit en blijft zitten.
Het was geen fijn gesprek. Ik ervoer passieve agressie aan de andere kant en kreeg vragen op me afgevuurd waarin ik een aanklacht hoorde en yep, ik had me laten uitdagen om me te verdedigen. Niet mezelf, want alle vragen gingen over acties waar ik niet bij betrokken was geweest. Wel het systeem, mijn collega’s, beslissingen die genomen waren, gesprekken gevoerd, uitspraken gedaan.

Het zat me niet lekker.
Vooral niet omdat ik me realiseerde dat ik me uit de tent had laten lokken en vooral in de verdediging was geschoten en dat mijn cliënt daar nu eigenlijk niet mee geholpen was. Er lag een probleem. Dat lag er nu nog. En ook al was het niet mijn probleem en zelfs niet mijn opdracht, het was wel een probleem…

Ik besloot terug te bellen.
De cliënt nam vrij snel op.
Ik zei dat het gesprek me niet lekker zat en dat ik graag wilde proberen of we een stapje verder konden komen dan waar we waren geëindigd, omdat ik me ook wel realiseerde dat het frustrerend voor hen moest zijn zoals het er nu voor stond en er niks in beweging kwam en dat ik eigenlijk graag wilde onderzoeken of ik ze een stukje op weg kon helpen. Linksom of rechtsom.

Cliënt barstte in tranen uit.
De kinderen thuis van school, net als pa en ma van hun werk, maar niemand die vakantie had en wel iedereen die op elkaars lip zat, hun bedrijf op faillissement, een huis in de verkoop dat niet verkoopt en dan die Wmo aanvragen die vastliepen.
Het werd haar teveel.

Ze maakte excuses voor de toon die ze had gezet in het gesprek.
“Ik was echt onaardig tegen je”.
“It takes two to tango”, zei ik “en blijkbaar waren we even elkaars lappen op de beruchte stier”.

Ego, je kunt ’t af en toe maar beter ff een stoel geven en zeggen dat ie stil moet zijn.

Sandra
Wmo adviseur

Meer verhalen van over de drempel, achter de schermen en aan de keukentafel lezen?
Check ‘O, dus dát is Wmo!’. Hét boek over maatschappelijke ondersteuning in de praktijk,
waarin ik je mee op pad neem naar achter de voordeur,
daar waar de mensen wonen om wie het gaat.

Direct bestellen kan hier …