Wat een mooie reacties hebben jullie gegeven op mijn oproep om iemand te nomineren om een boek getrakteerd te krijgen. Echt hartverwarmend, want uit die reacties blijkt dat jullie heel goed snappen wat ik met mijn boek wil bereiken: dat mooie werk op de kaart zetten en verbinding leggen tussen mensen, want daar gaan de verhalen over. Over echte mensen, aan beide kanten van de keukentafel of samen in het koffietentje op een dinsdagochtend om de hoek omdat het thuis te onrustig is of op het bovenste treetje van het trappenhuis omdat de hulpvrager zo’n slechte dag heeft dat hij zijn mantelzorger niet binnen wil laten en zij en ik besluiten dan het gesprek maar te voeren door de deur heen, omdat we er nu toch zijn en hij er niks aan heeft als hij niet geholpen wordt.

Het boekO, dus dát is Wmo!‘gaat over hoe we de mens kunnen blijven zien, dwars door alle regels heen, over hoe we het beste maatwerk kunnen leveren als we de ander écht durven horen, er naast gaan zitten en samen kijken wat er nodig is, door contact te leggen van mens tot mens en vooral ook door zelf mens te blijven tussen de mensen. want hee, waarom is iemand, die eerst gewoon jouw buurvrouw was, opeens een cliënt als ze hulp nodig heeft?  Het is nog steeds je buurvrouw en nog steeds een mens van vlees en bloed. Net als jij.

Mijn motto #alswedewereldandersinrichtenzijnmindermensenbeperkt loopt dwars door het boek heen en lees je tussen de regels door. Want waarom heet het opeens ‘sociaal domein’ als we aan het werk zijn met hulpvragen over problemen die ontstaan in onze maatschappij? Wat maakt dat we twee werelden maken? Aan de ene kant die van ‘de maatschappij’ waarin we allemaal samen zijn, waarin iedereen woont en leeft en geacht wordt te participeren, én aan de andere kant die van ‘het sociaal domein’ waar we de mensen ontmoeten die problemen ervaren met hoe wij met zijn allen die maatschappij hebben ingericht, omdat het openbaar vervoer niet op hen is ingericht, de stoepen te hoog zijn, mensen helemaal niet zelfredzaam kunnen zijn in het op orde houden van hun administratie omdat ze al die officiële taal in brieven helemaal niet begrijpen, niet naar de buurtschool kunnen omdat ze geen trap kunnen lopen, omdat alle gewone winkels zijn opgedoekt om plaats te maken voor hippe tentjes en ze dus een vervoermiddel nodig hebben om zelf dat brood te kunnen blijven halen en alleen wonen en nooit voor zulke giga bedragen boodschappen bestellen dat die thuisgebracht kunnen worden… en zo kan ik nog wel even door gaan… ofwel, ik zou er een boek over kunnen schrijven. 🤣

Veel mensen gaven aan mijn boek door te willen geven om anderen te laten lezen hoe het écht gaat in dat Wmo werk, om te laten zien dat het geen saaie ‘ambtenarij’ werk is (sorry, ambtenaren, niet mijn woorden, ik herhaal alleen maar 😇), hoe het er uit ziet als je met de wet in je ene en je hart in de andere hand werkt en hoe je geïnspireerd blijft. Nou, precies dat is waar het over gaat. Check dit filmpje over verwachtingenmanagement ook nog maar eens.

Waar ik door geraakt werd was dat mijn boek een starter in dit veld zou helpen om meteen vanuit de menselijke maat te zien hoe het kan. Die is het dus in ieder geval geworden, want wát een mooi compliment voor mijn boek is dat!? Een humoristische vond ik dat iemand het boek wil laten lezen aan haar vriendin, omdat die zich grappend uit laat over het werken als ambtenaar ipv als verpleegkundige. Laat haar maar lezen wat je allemaal doet als ‘ambtenaar’. Goed plan! Heel lief vond ik het dat een moeder het boek aan haar dochter kado wil doen, omdat dochter cum laude haar propedeuse social work heeft gehaald en moeder haar wil laten weten dat het werk waarvoor zij gekozen heeft haar echt op het lijf (én op haar mooie hart) geschreven is.

Omdat ik zo’n blij ei ben heb ik er voor gekozen niet 1, niet 2, maar maar liefst 3 mensen blij te maken. Wat zeg ik? Wel 6!!! Drie mensen die getrakteerd worden én drie mensen die mogen trakteren, dus Mickel, Alinde en Kirstin, gefeliciteerd en hou je mailbox in de gaten!

Ga ik nu ferjaardag fieren. 🥳


Sandra
Wmo adviseur

Meer verhalen van over de drempel, achter de schermen en aan de keukentafel lezen?
Check ‘O, dus dát is Wmo!’. Hét boek over maatschappelijke ondersteuning in de praktijk,
waarin ik je mee op pad neem naar achter de voordeur,
daar waar de mensen wonen om wie het gaat.

Direct bestellen kan hier …