De maatregelen zijn weer aangescherpt en wij in Amsterdam worden verzocht om zo min mogelijk sociaal contact te hebben en dus gaan we alleen in uiterste noodzaak op huisbezoek.

Zelf werkte ik alweer volledig vanuit huis nadat een dementerende meneer gezellig naast me op de bank was komen zitten, nadat iemand open deed in een handdoekje en een mondkapje*, nadat iemand vroeg of ik ‘zooooo bang was?’ toen ik vroeg of er een raam open kon en nadat ik met teveel mensen samen te lang in één ruimte had moeten zitten om een goed gesprek te kunnen voeren.

Niemand zijn of haar ‘schuld’ natuurlijk, maar ik ben voorzichtig, want heb ook nog mantelzorgbusiness, dus leef risicomijdend en vond dit niet echt fijn.

Voor mij verandert er dus niets en eerlijk gezegd vind ik het eigenlijk prima werken zo.

Straks heb ik een afspraak via beeldbellen met een dochter van, zodat ik toch de hoofdpersoon zelf kan zien. Als ik in gesprek ga pak ik steevast google maps met streetview erbij, ik stel vragen die ik anders niet zou stellen, kruip in de telefoon en concentreer me om zoveel mogelijk signalen op te pakken, spreek meer familieleden en soms zelfs de buren, vraag bouwtekeningen op, bereken loopafstanden of maak een virtueel rondje door de wijk.

Het vraagt nóg meer input van de klant, meer inzet van mantelzorgers en professionele ondersteuners en is niet voor iedereen even makkelijk. Het vraagt meer creativiteit én optimale samenwerking, maar het lukt!

#werkenvanuithuis

En ja, natuurlijk mis ik de röring van de stad, het face to face contact, de kopjes koffie en spontane acties onderweg, de zonsopgang boven het Gooimeer vlak voordat ik het groene hart verlaat, de wind op IJburg, mijn rondje ‘Dapper’ en het altijd weer gelukzalige gevoel als ik ergens mijn auto in een laatste parkeerplaats heb weten te manoeuvreren, maar het is even niet anders en vooral ben ik superdankbaar dat ik kan blijven doen wat ik te doen heb en mensen kan blijven helpen de Wmo ondersteuning te realiseren die zij nodig hebben.

Laten we dát vooral niet vergeten. Dan wordt de rest wat meer bijzaak.
🌻


Sandra
Wmo adviseur

© de Wmo adviseur

*) grappig verhaal natuurlijk, maar geeft niet echt heel veel vertrouwen dat iemand serieus met de situatie omgaat 😉

Meer verhalen van over de drempel, achter de schermen en aan de keukentafel lezen?
Check ‘O, dus dát is Wmo!’.
Hét boek over maatschappelijke ondersteuning in de praktijk,
waarin ik je mee op pad neem naar achter de voordeur,
daar waar de mensen wonen om wie het gaat.

Direct bestellen kan hier …