Omdat hij oud is. En moslim. zegt ‘de zoon van’ als ik vraag waarom zijn vader van 74 jaar een spoel/föhn toilet nodig heeft.
“En omdat hij oud is en moslim kan hij niet meer zelf zijn billen afvegen?” vraag ik.
“Dat snapt u toch zelf ook wel!”
“Eh, nee, ik ken mensen van in de 90 die dat nog prima zelf kunnen. Meestal is er dan nog iets anders waarom mensen een dergelijke voorziening nodig hebben. Vertelt u eens iets meer over uw vader. Wat is er precies met hem? Is hij ziek? Zo ja, wat heeft hij dan? Is dat onderzocht? Wordt hij hiervoor behandeld? Kan hij nog beter worden? Wat maakt precies dat het niet meer mogelijk is om zelfstandig voor zijn persoonlijke hygiëne te kunnen zorgen? Kan hij zijn arm niet meer naar achter bewegen? Zijn hand niet meer gebruiken? Zijn rug niet meer draaien?”
“Waarom wilt u dat allemaal weten?”
“Omdat ik wil begrijpen waarom u voor uw vader een spoel / föhntoilet aan de gemeente vraagt.”
“En als ik de aanvraag voor mijn moeder doe?”
“Dan wil ik weten wat er precies met uw moeder is waardoor zij haar billen niet meer kan afvegen.”

#wmo
#indicatiestelling
#verhalenvandoordetelefoon

#neveradullday

Sandra
Wmo adviseur

© de Wmo adviseur

Wil je je laten verrassen, raken, inspireren, aan het lachen maken én je blik verfrissen door mee te kijken door de bril van de Wmo adviseur in het werk van alledag, dat nooit alledaags is, omdat ieder mens anders is en Wmo altijd maatwerk? Check ‘O, dus dát is Wmo!’. Hét boek over maatschappelijke ondersteuning in de praktijk, waarin ik je mee op pad neem naar achter de voordeur, daar waar de mensen wonen om wie het gaat.

Direct bestellen kan hier …

Wil je iedere maand inspiratiemail in je box én op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van ‘O, dus dát is Wmo!’ 2.0 #verhalenvandoordetelefoon?
Schrijf je dan in voor de Kleine Kolibrief (no spam)