Vandaag was ik helemaal ready to take off toen ik ontdekte dat ik een andere datum in mijn hoofd had dan in mijn agenda. En ja, dit is dus een typisch voorbeeld van hoe veronderstellingen en overtuigingen ons een loer kunnen draaien.

Hoe dat werkt?
Ik dacht dus dat ik vandaag een Zoommeeting had met Sociaal Domein Online waarin we de PodCast zouden gaan opnemen over mijn missie in dat sociaal domein. In mijn hoofd had ik het goed gepland. Ik heb al mijn andere activiteiten van deze week eromheen gedrapeerd en me gisteravond goed voorbereid, lag lekker op tijd in bed en stond er vanmorgen rise & shine om 6 uur weer naast. Alles kits. Alles onder controle. Ik helemaal blij.

Totdat ik vanmorgen inlogde in mijn Zoomaccount en bij deze vergadering de melding kreeg dat ‘ie gepland stond voor de 25e. En nope, dat is niet vandaag en nope nope, dan kan ik helemaal niet van 9 tot 10.30 uur.

Oooooops!

En ja, ik snap wel wat er is gebeurd, want heb mijn werkweek gewijzigd en ook de inhoud van mijn werkdagen, maar dat is eigenlijk niet eens belangrijk. Wat belangrijker is hoe dat in mijn brein heeft gewerkt, want zo werkt het wel vaker en dat is niet altijd handig.

Laat me uitleggen…

We hebben veronderstellingen en dat zijn gekke dingen. Je gaat ergens vanuit, zonder dat je het echt gecheckt hebt. Overtuigingen zijn nog een graadje sterker. Een veronderstelling heeft nog iets zachts, iets flexibels. Een overtuiging is vaster van constitutie, heeft wortels en is iets waar we minder makkelijk van af te brengen zijn. Overtuigingen zijn van die dingen die je niet voorin je bewustzijn hebt, maar waar je wel naar leeft en zonder duidelijke reden de dingen omheen bouwt. Een veronderstelling is iets wat ook wij zelf niet echt zeker weten. Iets waar we nog wel van af te brengen zijn. Een overtuiging is toch wel een soort van geloof. Iets wat we niet zomaar opgeven.

Denk maar eens na: als ik in de veronderstelling ben dat het lekker weer gaat worden ga ik misschien wel in een hemdje de deur uit, maar dan is de kans groot dat ik toch ook een vestje meeneem, terwijl ik dat vestje waarschijnlijk thuis laat als ik ervan overtuigd ben dat het zomers warm wordt.

Je zou dus kunnen zeggen dat veronderstellingen wat meer aan de oppervlakte en overtuigingen wat dieper zitten. Soms zelfs zo diep dat je ze niet meer bewust bent.

We verzamelen overtuigingen gedurende ons leven en komen er letterlijk mee vol te zitten en ze kunnen ons helpen óf ons belemmeren. Als jij ervan overtuigd bent dat je alles kunt wat je maar wilt zul je eerder ergens aan beginnen dan wanneer je overtuigd bent van het tegendeel. In beide gevallen kan dat helpend óf belemmerend zijn. Misschien ga je wel ongelooflijk onderuit als je gaat doen wat je denkt dat je kunt maar helemaal niet kunt en bescherm je jezelf en jouw omgeving wel enorm door het niet te gaan doen… of andersom… vul maar in. En zo werkt het natuurlijk ook in contact met anderen. Ook dan kan een overtuiging ons net zo goed helpen of belemmeren. En nee, een leven zonder overtuigingen bestaat helemaal niet. Net zo goed als dat er geen mens is zonder vooroordelen. Dat geeft ook niet.

De truc is om je bewust te zijn van wat er in jouw brein aan het werk is. Welke scripts ermee draaien zonder dat je het door hebt. Wat jouw veronderstellingen, overtuigingen, vooroordelen en aannames zijn. Je bewust zijn dus van jouw eigen systeem en wat dat met jou doet in contact met jezelf én in contact met de ander. Als je je dit namelijk niet bewust bent zul je niet de feiten checken en dan kan het zomaar zijn dat je tot je verrassing (en schrik) ontdekt dat jouw aanname dat je vandaag dat interview voor die podcast hebt niet klopt met de werkelijkheid van wat er in je agenda staat. Om maar een voorbeeld te noemen… 😉

Laat staan wat dit betekent als je met mensen werkt. Helemaal als die mensen een hulpvraag hebben. En helemaaaaal als jij de schone taak hebt om een antwoord te vinden op die hulpvraag…

Dusss, de tip van de dag is: weet wat jouw overtuigingen zijn en doe de check check dubbelcheck voordat je daar op vaart.

Sandra
Wmo adviseur

© de Wmo adviseur

Laat je verrassen, raken, inspireren, aan het lachen maken én je blik verfrissen door mee te kijken door de bril van de Wmo adviseur in het werk van alledag, dat nooit alledaags is, omdat ieder mens anders is en Wmo altijd maatwerk. Lees ‘O, dus dát is Wmo!’. Hét boek over maatschappelijke ondersteuning in de praktijk, waarin ik je mee op pad neem naar achter de voordeur, daar waar de mensen wonen om wie het gaat binnen die Wmo.

direct bestellen kan hier …


Nb. Wil je ieder kwartaal inspiratiemail in je box én
op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van
deel II van ‘O, dus dát is Wmo!’?
Schrijf je dan in voor de Kleine Kolibrief (no spam)